1960’lardan beri, robotik kollar iş şeklini değiştirebiliyor. Büyük, iri ve son derece özel yetenekler içermesine rağmen önceki endüstriyel robotik kollar tekrarlayan görevleri insanlardan üç kat daha hızlı yapabiliyor. Birkaç yıl sonra, robotik kollar yalnızca daha küçük ve daha zarif olmakla kalmayıp, insanların düşünme ve uyum sağlama şeklini de taklit edebilir.
Patlayıcı Mühimmat İmha görevlerini yerine getirirken birlikleri güvende tutmak için manipülasyon kabiliyetine sahip insansız kara araçları da yaygın olarak kullanılıyor.
Robot Manipülasyonun 4 Temel Yeteneği
Robotik donanım bileşenleri ve akıllı yazılım yeteneklerinde devam eden gelişmelerle, akıllı mobil manipülasyon bir gerçek haline geldi.
Hareketlilik İşlevselliği
Robotik kollar, görevlerin yalnızca robotun çalışma alanı sınırları dahilinde gerçekleştirildiği fabrika zeminlerine sabitlenmiştir. Robotik kolları mobil platformlarla entegre ederek, görevlerin artık sabit statik bir yerde gerçekleşmesi gerekmiyor.
Algılama Sistemleri
Robotlar çevrelerindeki dünyayı algılayabilirler. Öncüllerinden farklı olarak, günümüzün mobil manipülasyon sistemleri LiDAR, monoküller görüş ve stereo görüş dahil olmak üzere çoklu spektrumlu algılamayı kullanarak dünyayı algılama yeteneği ile donatılmıştır.
Robotik Zeka
Yapay zeka ile aşılanmış manipülatörler, zaman içinde hangi yöntemlerin ve süreçlerin en etkili olduğunu öğrenmelerine olanak tanıyan “doğru yönlendirme” yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla bu yetenek, insan meslektaşlarının tipik olarak sunabileceğinden daha iyi bir verimlilik ve daha yüksek bir güvenilirlik derecesi sağlayabilir.
İletişim Yeteneği
İnsanlar iş arkadaşları gibi, robotların görevleri başarıyla yerine getirmeleri için iletişim çok önemlidir. Yapay zeka, makine öğrenimi ve bilgisayar görmesindeki gelişmeler kesinlikle otonom robotların gelişimini yönlendiriyor. Bu nedenle, ister teleoperasyon ister denetimli özerklik yoluyla olsun, genellikle bir insan operatörünü döngüde tutma ihtiyacı vardır.